Wat is gelegeerd staal?

Staal is een metaallegering die voornamelijk uit ijzer bestaat, naast kleine hoeveelheden koolstof, afhankelijk van de soort en kwaliteit van het staal.

Gelegeerd staal is elk type staal waaraan één of meer elementen naast koolstof doelbewust zijn toegevoegd om een gewenste fysische eigenschap of kenmerk te produceren.

Gemeenschappelijke elementen die worden toegevoegd aan gelegeerd staal zijn; molybdeen, mangaan, nikkel, silicium, borium, chroom en vanadium.

Gelegeerd staal wordt vaak onderverdeeld in twee groepen: hoog gelegeerd staal en laag gelegeerd staal. Het verschil tussen de twee is enigszins willekeurig gedefinieerd.

Echter, de meeste zijn het erover eens dat een staal die is gelegeerd met meer dan acht procent van zijn gewicht met elementen naast ijzer en koolstof, hoog gelegeerd staal is. Laag gelegeerd staal komt iets vaker voor.

De fysische eigenschappen van deze staalsoorten worden gewijzigd door de andere elementen, hun betere hardheid, duurzaamheid, corrosiebestendigheid vergeleken met koolstofstaal. Om dergelijke eigenschappen te verkrijgen, vereisen deze legeringen vaak een warmtebehandeling.

Als het koolstof niveau bij een laag gelegeerd staal gemiddeld tot hoog is kan het moeilijk te lassen zijn. Indien het koolstofgehalte wordt verlaagd tot een ongeveer 0,1% tot 0,3%, en sommige van de legeringselementen worden verlaagd, kan het staal een grotere vervormbaarheid en lasbaarheid hebben met behoud van de kracht waar staal bekend om is. Dergelijke metalen worden ingedeeld als hoge sterkte, laag gelegeerd staal.

Misschien wel de meest bekende gelegeerde staalsoort is roestvrij staal. Dit is een staallegering met een minimum van 10% chroom. Roestvast staal is bestand tegen vlekken, corrosie, roest en dan gewoon staal.

Dit werd ontdekt in 1913 door Harry Brearley uit Sheffield, Engeland, maar de ontdekking werd niet aangekondigd in de wereld tot 1915. Roestvrij staal wordt vaak gebruikt in de tafelbestek, sieraden, armbanden, chirurgische instrumenten, maar ook in de luchtvaartindustrie. Zijn vertrouwde glans is ook toegeëigend door veel bekende architectonische ontwerpen.

In allerlei gelegeerd staal, de legeringselementen neiging om beide vormen carbiden of verbindingen, in plaats van simpelweg gelijkmatig menging met het ijzer en koolstof. Nikkel, aluminium en silicium zijn voorbeelden van elementen die verbindingen in het staal te vormen. Ook wolfraam en vanadium, beide verhogen de hardheid en de stabiliteit van het eindproduct.


Tags :

Comment ( 1 )

Geef een reactie

dertien − 2 =