Verschillende behandelingen van roestvrijstalen oppervlakken

Verschillende behandelingen van roestvrijstalen oppervlakken

Elke dag zie je tenminste één roestvrijstalen oppervlak: in je eigen keuken, maar ook in winkels of op de schoolcampus. Omdat ze voor verschillende doeleinden worden gebruikt, moeten producenten ze ook verschillend behandelen.

Wat is roestvrijstaal?

Roestvrijstaal is een term die we gebruiken om een reeks staalsoorten te beschrijven waarvan de toevoeging van bepaalde staalelementen corrosie tegen gaat en de sterkte ervan verbetert. Deze toevoegingen bestaan voornamelijk uit chroom en nikkel, maar molybdeen, titanium en koper komen ook in kleinere hoeveelheden als toevoeging voor. Variaties van deze metaalscheikunde heeft verschillende effecten op de vormbaarheid, sterkte en de roestbestendigheid van de uiteindelijke legering.

Roestvrijstaal is in het algemeen ook steviger dan zijn niet-stalen tegenhangers. Ze kunnen ook in ongeverfde staat gebruikt worden. Hierdoor kunnen we ze met veel verschillende oppervlaktebehandelingen afwerken, die zowel het oppervlak steviger kunnen maken als decoratief kunnen zijn.

Fabrikanten kunnen de meeste afwerkingen met frezen toepassen tijdens het walsproces. Koud walsen en zuurreiniging kunnen een wellicht saaie maar zeker ook duurzame afwerking opleveren, die je in veel architectonische toepassingen tegenkomt. Het koudwalsende en glanzend zacht makende proces kan ook een gladde, heldere, halfspiegelende afwerking opleveren. Deze wordt beschouwd als aantrekkelijk en heeft ook veel draagkracht. Door additionele technieken zijn er echter veel andere afwerkingen beschikbaar, die combinaties van esthetiek en kwaliteitsverbetering bieden.

Verfraaiing en kracht

Terwijl de meeste roestvrijstaalsoorten van nature bestand zijn tegen corrosie, kunnen producenten een oppervlaktebehandeling roestvast staal toepassen, enerzijds om die kwaliteit te verbeteren, anderzijds om het product aantrekkelijker te maken.

Veel keuze in oppervlaktebehandeling RVS

Producenten kunnen roestvrijstaal ook verbeteren door gebruik te maken van meer traditionele behandelingen zoals verven en emailleren, welke zorgen voor een decoratief oppervlak. Ze brengen echter geen enkele verbetering in sterkte, stevigheid of andere fysieke eigenschappen. Andere rudimentaire processen zoals elektronisch wrijven, trommelrollen, korrelverharding of droogetsen hebben invloed op de toplaag van het metaal en kunnen daardoor zorgen voor een duidelijke versteviging van het oppervlak op het afgewerkte deel.Geef een reactie

5 + twee =