3 tips voor het leren: Hiermee haal jij de beste resultaten

Studeren is voor veel de leukste tijd van hun leven. Feestjes, uitgaan, borrels, laat naar bed. Toch is het niet altijd een pretje. De tentamenperiodes zijn soms een kwestie van overleven. Misschien ben je wel een type die een paar dagen voor het tentamen pas begint met studeren en niet meer stopt totdat het tentamen is geweest. Of ben je eerder een type die planningen maakt en wil je heel graag alles halen, maar lukt het niet altijd? Misschien leer je wel heel veel, maar blijven die onvoldoendes komen. Voor de studenten die moeite hebben met leren en voor de docenten, geven we hier een paar tips die kunnen helpen bij het leren.

Opschrijven met pen en papier

Het klinkt misschien eenvoudig, het opschrijven van de leerstof met pen en papier. Maar zo eenvoudig is het niet. Je hebt de schrijvers. Dit zijn personen die houden van schrijven en er het liefst de mooiste creaties van maken. Voor het ene onderwerp gebruik je dit kleurtje, voor het andere onderwerp een ander kleurtje. Door de leerstof op te schrijven, schrijf en leer je tegelijk. Toch kan het ook teveel zijn. Door te schrijven en alles zo geordend mogelijk eruit te laten zien, kun je veel kostbare tijd verspillen. Je kunt bijvoorbeeld al snel een paar uur bezig zijn met het uitschrijven van één belangrijk onderwerp, terwijl er nog tientallen onderwerpen op je zitten te wachten. Onze tip is: maak alleen een geordend schrijf- kleurensysteem wanneer je op tijd begint. Anders kom je in tijdnood en dat wil je niet.

Flashcards of je eigen leersysteem

Een andere manier om te leren is door flashcards of sticky notes te gebruiken. Flashcards zijn kaartjes waar je bijvoorbeeld een begrip op kunt schrijven. Op de achterkant kun je vervolgens de uitleg schrijven. Met deze kaartjes kun je vervolgens jezelf testen nadat je de leerstof een keer goed hebt doorgenomen. Dit is heel handig omdat je zo jezelf echt overhoord. Je kunt bijvoorbeeld stapels maken met de begrippen die je al kent en met de begrippen die je nog niet kent. Op deze manier leer je echt alles. Een ander systeem kan gebruikt worden met behulp van sticky notes. Heb je bijvoorbeeld een open boek tentamen? Plak deze sticky notes dan op de plekken waar je nog niet zoveel over weet. Sticky notes zijn ook handig om al je samenvattingen en notities te ordenen. Je kunt bijvoorbeeld de roze notes plakken op de papieren die belangrijk zijn voor het ene college, en de gele op die van het andere college.

Beeld en geluid

De laatste tip voor het leren is het gebruiken van beeld en geluid. Als je schrijft, leest, leert en ziet gebruik je al je hersenen. Hierdoor kun je als geen ander de leerstof onthouden. Een tip is om bij een bepaald begrip een kijkje te nemen op YouTube. Er staan hier vaak filmpjes op die begrippen of theorieën uitleggen aan de hand van handige visualisaties. Dit helpt je ook weer om het juiste op te schrijven op bijvoorbeeld je flashcards of in je samenvatting.

 

 


Tags :

Geef een reactie

vijftien − zes =